NOŠNJE; SREDINA 20. stoljeća   

  

 

NOŠNJE  DANAS - SVEČANA NOŠNJA   
                           KORIZMENA NOŠNJA   
                           RADNA NOŠNJA                              
      

OPĆENITO:  Narodbna nošnja u kojoj se predstavlja KUD Kamanje  rekonstruirana je iz stare narodne nošnje početkom 20. stoljeća. Svečana nošnja se je nosila nedjeljom,  blagdanom, na proštenjima, a korizmena u vrijeme Velikog tjedna.

Postoji i nošnja iz 1950. god, koja se je nosila od 1940 - 1970 god. Nošnja je slična onoj iz početka 20. stoljeća. Umjesto bijele bljuze i zastora nosila se je svila, najviše u bojama, a bilo je i bijele svile. Na nogama male niske štumfe i niske cipele na vezanje.                                                                                                                                                                        

             

1. MUŠKA REKONSTRUIRANA  NOŠNJA

 Osnovna boja muške narodne nošnje je bijela, izrađena od grubljeg platna. Nošnja se sastoji od hlača koje su široke, vezane u pojasu trakom ili špagom. Između nogu nalazi se umetak zbog udobnosti nošenja a posebno kod rada. Košulja je također široka, faldana je straga ispod kragne, kao i na predjem dijelu te rukavima s manjim faldicama. Preko košulje u pasu dolazi široki kožni remen. Obuća su čizme ili cipele.
Ponekad se nosio šešir, najčešće u svečanim prilikama.

 

2. ŽENSKA REKONSTRUIRANA NOŠNJA 

Osnovna boja nošnje je bijela. Sastoji se od bljuze, rubače, dvije do tri podsuknje, zastora (fertuna) i gaća pumparica. Bljuza je naprijed rezana zbog lakšeg oblačenja a faldana na stražnjoj strani. Bogato je ukrašena špicom (čipka). Bljuza se nosi preko rubače koja je u prednjem dijelu glatka, a stražnji dio je faldan u 32 faldice. Na prednjem glatkom dijelu nalazi se mali džep.Rubača se na ramenima veže, kako bi se podesila dužina nošnje. Ispod rubače nosi se podsuknja koja je na donjem dijelu također ukrašena špicama - čipkom, kao i gaće pumparice koje su do iznad koljena. Preko rubače dolazi zastor  koji je ukrašavan špicanma, a preko svega u pasu dolazi ukrasna traka crvene boje ili crveno bijele kao narodni vez. Oko vrata se kao ukras nosi crvena trakica i kolarde.Na glavi se nosi glavnjaš crvene boje sa crnim motivima ili marama vezana rukom u raznim bojama. Kosa je strogo zaglađena iza uha i podjeljena u sredini.

U novije vrijeme nakon 2. svj. rata započela se je nositi svečana svilena nošnja. Rubača i dolinka ostale su pamučne, tj. rubača se počela šivati od damasta. Bljuza je šivana od bijele svile sa ornamentima i prošivima boje konca, najčešće u boji fertuna. Fertuni su bili najčešće roza, zelene, plave i zlatne boje. Ova nošnja nosila se u crkvu na mise, seoska slavlja, svadbe i ostale svečanosti. Nošnju su prve počele nositi mlade cure i snaše. Kosa je bila ukrašena pletenicama, a nosile su se i marame - rubci vezani svilenim koncem.

Korizmena nošnja se je nosila u vrijeme Velikog tjedna.